Titular notícies

El Centre de Llorenç del Penedès, nova entitat membre de la XTAC

Dimecres 29 Setembre 2021

El Centre de Llorenç del Penedès s'ha adherit a la Xarxa de Teatres d'Ateneus de Catalunya, esdevenint així una xarxa de 39 teatres d'ateneus en total. Llorenç del Penedès és un petit poble agrícola a la comarca vinícola del Baix Penedès. L’any 1900 tenia 883 habitants, segons consta al cens de l’ajuntament. La major part dels seus habitants, en els anys de canvi de segle, eren pagesos parcers o rabassers, que conreaven les terres d’uns pocs propietaris, amb unes dures condicions de vida. En aquells anys, l’ofensiva dels propietaris contra el contracte de rabassa morta i l’enduriment de les condicions dels contractes agraris promouen l’agitació social al camp, de la qual el Penedès n’és un centre important i afectat directament. Així mateix, la fil·loxera comença a fer estralls a la comarca, produint l’empobriment del sector agrícola i un daltabaix en l’economia de la zona.