Comparteix-ho

Lluís-Anton Baulenas, Jordi Banacolocha, Quimet Pla, Marc Sambola, Adrià Aguilera, Roberto G. Alonso, Montse Colomé, Janine Johnson, Èlia Bastida i Joan Chamarro són alguns dels noms destacats que formen part dels espectacles de la Programació 2024 de la XTAC (Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya).

En total, la programació d’enguany inclou 19 propostes d’estils diferents — des de teatre fins a música, dansa i titelles — que realitzaran una gira amb 148 representacions en el circuit de 40 teatres d’ateneus d’arreu del país que formen part de la Xarxa.

D’entre tots els espectacles, cal remarcar l’estrena d’He mort el pop, una producció conjunta d’Apunta Teatre, El Maldà i la FAC per commemorar els 100 anys de la mort d’Àngel Guimerà. Es tracta d’una obra de Lluís-Anton Baulenas dirigida per Marc Vilavella, que compta amb la direcció i creació musical de Marc Sambola. L’espectacle, interpretat per Antonio del Valle, Bernat Cot i Rafaela Rivas, recull tres de les peces més rellevants de l’autor: Mar i Cel (1888), Maria Rosa (1894) i Terra Baixa (1897), en una deconstrucció de cadascun dels textos amb una tractament de comèdia. L’obra s’estrenarà el proper 4 de febrer al Teatre de Sarrià i, a més de girar per 32 teatres d’ateneus, es podrà veure també a la Sala Versus Glòries a la temporada 2024/25.

‘Les dues estacions de Vivaldi’ és una de les apostes de dansa de la XTAC pel 2024.

D’altra banda, l’aposta per la dansa dins la Programació XTAC 2024 es fa evident en els 9 espectacles escollits i les 36 actuacions en total d’enguany. D’aquestes, 11 representacions corresponen a Les dues estacions de Vivaldi, un espectacle teatral de la companyia Anacrusa, creat i dirigit per Adrià Aguilera i Òscar Muñoz, que reflexiona sobre el canvi climàtic mitjançant l’ús de tres disciplines interconnectades: música, dansa i paraula. L’obra pretén simbolitzar la pèrdua de la primavera i la tardor — dues estacions que s’escurcen any rere any —.

Completen la programació de dansa els espectacles Celebration, de Montse Colomé, i Almazuela, de Roberto G. Alonso amb Laura Marsal i Marta Serret. I, com a part del Pla d’Impuls de la Dansa d’Arrel, del Departament de Cultura i Fira Mediterrània, també es podran veure les obres Raepte (Esbart Manresà), Testimoni (Esbart Santa Tecla), EN5D (Esbart Ciutat Comtal i Criatures), Si em vaguès (La Companyia MINIMíssima, Laia Mateu i Roger Cosidó), Flor de Maig (Xavier Gumà i Verònica Hernández) i L’hereu riera (L’Esbord).

Una de les obres que ha tingut més bona acollida en la Programació de la XTAC 2024 és Ombres Xineses de la companyia de titelles Animamundi. El teatre d’ombres acostuma a despertar un gran interès en els infants pel seu funcionament i per la màgia que genera i, per això, la companyia els convida a experimentar de forma senzilla i directa aquest art mil·lenari i fascinant amb un taller d’ombres xineses a l’acabar l’espectacle. Un altre espectacle familiar que girarà enguany pels ateneus és El peix irisat, una obra de l’actriu i titellaire Ariadna Matas, produïda per Tanaka Teatre, que està basada en una sèrie de contes il·lustrats de Marcus Pfister.

‘Ombres xineses’ és l’espectacle més programat de la programació familiar.

Pel que fa al teatre d’adults, cal destacar l’espectacle Pazzo, dirigit per Roberto G. Alonso, i interpretat per Jordi Banacolocha i Adrian Grösser. A l’obra, escrita per Fèlix Herzog, en Dàrius i en Francesco són dos artistes de circ que malviuen de fa anys al costat d’una carpa i lluny del poble. Tots dos intenten trobar la manera de mantenir viva la flama del seu ofici sense gaire èxit, fins que un dia en Francesco decideix tornar a aixecar un únic passi de comiat, deu anys després que l’últim espectador abandonés la seva carpa. La idea sembla de bojos fins que, per a sorpresa de tots dos, algú compra una entrada.

Completen la proposta teatral Abasenta, un espectacle d’humor literari inspirat en l’època daurada d’Els Quatre Gats, creat i interpretat per Quimet Pla, juntament amb Núria Solina, i dirigit per Frederic Roda i Fàbregas; i Kilòmetres, un monòleg tendre i divertit de Meri Yanes on explica la història de la seva família i la importància dels avis, del passat, per construir el futur.

En l’apartat musical, la Programació de la XTAC 2024 inclou l’actuació de Janine Johnson. L’artista londinenca d’ascendència jamaicana ha protagonitzat musicals com The Blues Brothers i ha treballat amb artistes com George Michael, Bobby McFerrin, Muse, Take That o The Who. A la gira pels ateneus, Johnson presenta dues propostes de concerts amb èxits del soul i el jazz: Confession of a Soul Diva (en format duet) i Black Cherry Swing (en versió quartet).

També en l’àmbit musical, es presenta Músiques de lletra, una idea original de Xavi Piñol que recupera el sentit més literari de cançons populars, música tradicional i poesia, i les apropa al seu veritable sentit, fent una lectura recitada del text i interpretant la seva música amb arranjament instrumental per a tenora, tible i piano a ritme de samba, funk, vals, sardana, balada i sirtaki, entre altres. A més d’el concert Tribute to Stéphane Grapelli per part d’Èlia Bastida (violinista), Joan Chamarro (contrabaix) i Josep Traver (guitarra), i l’espectacle ÀÀ d’Equip de Poesia, en el que Ignasi Roda ha musicat 14 poemes d’Àngel Guimerà que canta juntament amb Mone Teruel, acompanyats en el piano per Pep Pladellorens.

Deixa un comentari