QUI SOM?

La Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) és una entitat de segon nivell que aglutina entitats socioculturals d’arreu de Catalunya. L’any 2015, la FAC va crear la Xarxa de Teatres Ateneus de Catalunya (XTAC), amb l’afany de donar suport a la gestió dels teatres que tenen les entitats federades.

La XTAC va néixer amb l’objectiu de dinamitzar la programació de les sales de teatre d’aquests equipaments a partir de quatre grans iniciatives: producció, programació coordinada, residències teatrals i aliances. A banda de treballar per la programació, la XTAC s’ha convertit en una eina de suport a les entitats programadores, oferint acompanyament i formació als programadors, avantatges i descomptes econòmics en espectacles i en proveïdors, possibilitant a les entitats de formar part d’una plataforma de venda d’entrades compartida, promovent un intercanvi permanent entre els teatres que en formen part i generant sinergies entre els espais, tot promovent aliances amb projectes professionals i amateurs.

VOLS FORMAR PART DE LA XTAC?

Per poder participar de l’XTAC, o per tal que l’XTAC us pugui ser útil com a eina, heu de tenir en compte els següents elements:

 • FAC: És imprescindible formar part de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) per poder entrar a la Xarxa de Teatres.

 • TEATRE: Un requisit essencial és, evidentment, comptar amb sala de teatre (o tenir previst tenir una a curt termini). No importa grandària, tipus o equipament tècnic amb el qual compteu, tot i que això pot limitar els espectacles als quals podreu accedir.

 • PROGRAMACIÓ: Quin tipus d’espectacles programeu i amb quina assiduïtat? Quan més programeu, sobretot si treballeu amb grups professionals, més profit traureu a l’XTAC com a eina.

 • ORGANITZACIÓ: Teniu programador a la vostra entitat? Un responsable tècnic, de comunicació o encarregat de la venda d’entrades? No tots són personal essencial, però programar comportarà una càrrega de feina a tenir en compte, tot i el suport que us podem donar des de l’XTAC.

Les entitats federades que compliu amb els requisits anteriors i que us interessi formar part de l’XTAC us hi podeu inscriure omplint aquest FORMULARI

AVANTATGES DE FORMAR PART DE LA XTAC

La Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya ofereix un seguit d’avantatges i documentacions que posa a l’abast dels programadors per facilitar la gestió dels equipaments culturals dels ateneus federats. Formar part de la XTAC té un seguit d’avantatges que resumim a continuació:

 • El servei de la XTAC tindrà un cost de 125€ anuals per entitat a partir de l’1 de gener del 2023.
 • Accés a la programació coordinada. Selecció annual d’espectacles amb un escalat de preus especial, fet amb la finalitat d’incentivar la programació en xarxa per part dels teatres que formen part de la XTAC, abaratint costos. La Federació d’Ateneus, per tal d’incentivar aquesta col·laboració, aporta una sèrie d’ajuts econòmics als programadors.
 • Material tècnic: hi ha descomptes en proveïdors per als ateneus.
 • La Xarxa també dona suport en la gestió dels drets d’autor.
 • Des de la XTAC enviem als programadors informació periòdica sobre descomptes, ofertes i avantatges en contractar empreses. També s’informarà sobre cursos, jornades i formacions que s’organitzin des de la FAC o bé des de qualsevol altra entitat o administració.
 • S’ofereix també assessorament en formació, comunicació i programació, destinat al/s responsable/s de la dinamització del teatre de l’entitat.
 • Gaudireu d’accés a la informació privada del web de la XTAC. Restringit per al públic en general.
 • Des del departament de comunicació ajudarem en la difusió de les activitats i programacions dels teatres.
 • Com a membre de la XTAC, sereu representats, com a part del col·lectiu, davant de les administracions.
 • Formant part de la Xarxa, tindreu veu i vot en totes les decisions que se sotmetin a aprovació dins de la XTAC

EQUIP HUMÀ DE LA XTAC

LALI BARENYS

Coordinadora XTAC

xtac@ateneus.cat

MARTA OLIVELLA

Secretaria

secretaria@ateneus.cat

ARNAU SORRIBES

Comunicació

comunicaciofac@ateneus.cat