NOTÍCIES


NOTÍCIES

07
NOU IVA CULTURAL PER A ENTRADES D’ESPECTACLES EN VIU
juliol 7, 2017  /  By xtac in Creative

Des del 29 de juny, les entrades a espectacles culturals en viu passen a tributar del 21% al 10%. El cinema queda fora d’aquest canvi normatiu, així les entitats que venguin entrades per aquesta activitat seguiran tributant al 21%.

Així, segons la Llei 3/2017 de l’Impost sobre el Valor Afegit, estaran gravats pel tipus reduït d’IVA:

“6º. L’entrada a biblioteques, arxius i centres de documentació, museus, galeries d’art, pinacoteques, teatres, circs, festes taurines, concerts, i als demés espectacles culturals en viu”

Consulta els detalls d’aquesta modificació normativa:

*INFORME IVA CULTURAL 2017

image
more details
17
Maika Maikovski guanyadora del Premi Teresa Rebull
maig 17, 2017  /  By xtac in Creative

Maika Makovski, la cantautora mallorquina, és la guanyadora de la segona edició del Premi Teresa Rebull organitzat per la Generalitat de Catalunya i la Fira Mediterrània de Manresa, amb la col·laboració de l’Espai Marfà, de l’Ajuntament de Girona i la Fundació Casa de la Música del Gironès. Aquest premi, té per objectiu donar suport a projectes musicals que trobin en els elements de la cultura popular i tradicional el seu eix creatiu.

La cantautora ha guanyat el premi amb el seu projecte musical CarMenka, que retorna als seus orígens macedonis, mallorquins i andalusos. La proposta, com a guanyadora del premi, s’estrenarà aquest proper octubre en el marc de la 20ª Fira Mediterrània de Manresa amb una preestrena al Festival Connexions. El projecte a més, contarà amb una dotació econòmica de 5.000€ que atorga el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i una estada de creació a l’Espai Marfà i la Fundació Casa de la Música del Gironès.

La Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC) està treballant per establir una aliança perquè aquesta proposta musical s’inclogui dins els espectacles de programació coordinada per fer gira els teatres de la XTAC.

image

Maika Makovski en concert al Casino Aliança del Poblenou | Xavier Mercadé

more details
12
Jornada formativa sobre xarxes d’esdeveniments culturals
maig 12, 2017  /  By xtac in Creative
image

El proper dimarts 16 de maig es celebra una jornada formativa sobre les xarxes d’esdeveniments culturals organitzada per la Fira Mediterrània de Manresa i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La jornada va dirigida a professionals del món de la cultura com tècnics municipals i gestors culturals i l’objectiu és “donar a conèixer models i estratègies de treball en xarxa i analitzar-ne el funcionament amb l’objectiu de potenciar les xarxes existents i oferir recursos per a l’impuls del treball col·laboratiu en la planificació, gestió, comunicació i visibilització de projectes culturals”.

Durant la jornada també hi ha programada una taula de debat on hi participaran Lluís Gendrau de Circuit Folc, Oriol Martí de la Plataforma d’Arts de Carrer, Jordi Planagumà de la Xarxa Cases de la Música Popular  i Salvador Casals president de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) impulsora de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC) per presentar i analitzar diferents models de treball en xarxa en l’àmbit de la cultura popular i l’associacionisme.

Més informació, programa complert i inscripcions

DIA: Dimarts 16/05/2017

LLOC: Filmoteca de Catalunya

more details
05
5ª edició del FITKAM
maig 5, 2017  /  By xtac in Creative
OBERT EL TERMINI DE INSCRIPCIÓ PER PROGRAMADORS – FITKAM 2017
image

L’Associació de Professionals del Teatre Infantil i Familiar, Kacu Mensi, amb el suport de l’Ajuntament de Montmeló, organitza la cinquena edició del FITKAM, la Fira Infantil de Teatre Kacu Mensi, que tindrà lloc el  20 i 21 de maig a Montmeló.

Per inscriure-us, podeu accedir al web on hi  trobareu els avantatges i les condicions i els espectacles que s’hi programen

El termini d’inscripcions acaba a les 24:00h del 15 de Maig.

Kacu Mensi és una associació que aglutina professionals de diferents àmbits del teatre infantil i familiar que treballen per la projecció, protecció i dinamització del sector.

Una associació formada per artistes, companyies, productores, distribuïdores i sales d’exhibició. Professionals que creen, promouen i defensen les arts escèniques per famílies, infants i joves.

Creada l’any 2010 amb la finalitat d’unir esforços entre els diversos agents del sector, l’associació es caracteritza per la diversitat dels seus membres, per la lluita constant per millorar la feina dels professionals i per ser un punt de referència i de treball per aquells que hi estan associats.

El nom de Kacu Mensi va ser escollit com a comú denominador de tots els agents dels espectacles per a públic infantil i familiar, el crit d’espera d’una platea abans de començar la funció. Que comenci! Que comenci!

more details
02
PUIG I CADAFALCH PROTAGONITZARÀ LA NOVA COPRODUCCIÓ DE LA XTAC 2017/18
maig 2, 2017  /  By xtac in Creative
image

Amb motiu del 150è aniversari del naixement de Josep Puig i Cadafalch (1867-1956), la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC) coproduirà un monòleg teatral al voltant de la figura de l’arquitecte mataroní. Amb un text de Marc Rosich, “Puig i Cadafalch, un croquis” serà el nou espectacle de la temporada setembre 2017-març 2018, produït junt a la Diputació de Barcelona i la companyia Teatre Obligatori.

La iniciativa es va presentar aquest dissabte, 29 d’abril, el IV Consell de la XTAC, celebrat a Pineda de Mar, en el marc de la Mostra de Teatre Amateur. La cita va reunir 25 entitats integrants. Avui la  XTAC la formen 34 ateneus, amb 38 sales i 12.249 butaques, distribuïts en 27 poblacions, de 14 comarques (més un ateneu a Madrid). Per la temporada actual, que va de l’octubre de 2016 al desembre de 2017, estan programades 264 funcions. 335.000 euros és el total d’inversió destinada en programació.

Les entitats assistents van acordar establir noves aliances amb l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), el Festival de Teatre Amateur de Girona (FITAG) i la Fira d’Espectacles al Carrer de Tàrrega, entre d’altres. A més, la trobada ha servit per crear dues comissions de treball formades per programadors: una dedicada a les aliances amb el FITAG, i l’altra, destinada a l’estudi de propostes per a la futura producció nacional de la XTAC de cara al 2018.

Per últim, la coordinació entre les persones programadores de la XTAC i el reforç de la comunicació també van ser alguns dels aspectes tractats. La Mostra va acollir l’obra teatral  “L’auca del Senyor Esteve“, de la companyia Quatre per Quatre, la primera producció pròpia de la XTAC. La XTAC va ser impulsada el 2015 per la Federació d’Ateneus de Catalunya amb l’afany de donar suport a la gestió dels equipaments teatrals que tenen les entitats federades.

more details
18
IV CONSELL XTAC A PINEDA DE MAR
abril 18, 2017  /  By xtac in Creative

Aprofitant que Pineda de Mar esdevindrà la capital del teatre amateur de Catalunya del 28 d’abril a l’1 de maig a la XVa Mostra Nacional de Teatre Amateur de Pineda de Mar, la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC), impulsada per la Federació d’Ateneus de Catalunya, celebrarà a la localitat el IV Consell XTAC, on es donaran cita més d’una vintena de teatres d’ateneus del país.

La trobada serà el 29 d’abril, a partir de les 10 h, a Can Comas (c/ Vila, 3).

S’hi analitzarà, debatrà i promourà noves formes de treball, amb la finalitat de conèixer i coordinar la feina que es realitza des dels diferents ateneus de tot Catalunya, així com gestionar la programació de tardor dels teatres amateurs catalans.

A la Mostra també s’hi ha programat l’obra teatral “L’auca del Senyor Esteve“, de la companyia Quatre per Quatre, el 30 d’abril, a les 10.00h, a l’Auditori. Aquesta és la primera producció de la XTAC.

image
more details
28
DIA MUNDIAL DEL TEATRE 2017: UN DIA O TOT L’ANY?
març 28, 2017  /  By xtac in Creative
image

Professional o amateur? Esquerra o dreta (de l’escenari)? 8% o 21% d’IVA? Són alguns dels dilemes que el teatre professional, l’amateur i els teatres d’ateneus es plantegen en la celebració conjunta del seu dia.

La  Xarxa de Teatre d’Ateneus de Catalunya (XTAC) de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), la Federació de Grups Amateurs de Teatre i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) han celebrat conjuntament el Dia Mundial del Teatre en un acte al Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei, el dilluns 27 de març.

Les tres entitats convocants han reivindicat el teatre i la cultura com a eines imprescindibles de
cohesió i enriquiment social
, denunciant la precarietat a tots nivells en què viuen el teatre i la cultura en la nostra societat.

Salvador Casals, president de la FAC; Josep Rafecas, president de la FGATC i Àlex Casanovas, president de l’AADPC han llegit el manifest elaborat entre les tres entitats convocants: “Dia Mundial del Teatre: un dia o tot l’any?”

Mònica Lucchetti i Carles Beltran han vestit l’acte amb la interpretació d’un fragment de l’espectacle “ROIG”, un recital d’homenatge a Montserrat Roig i l’actuació del grup de teatre amateur Filagarsa amb fragments de l’espectacle “KBARRET”.

L’actriu, directora de grup amateur i secretària general de l’AADPC, Rosa Andreu ha presentat l’esdeveniment i ha llegit, per cloure, el Manifest Internacional del Teatre.

 

image

image

(fotografia: Aleix Lòpez)

manifest del dia internacional del teatre

Autor: Llorenç Rafecas

Ser o no ser?
Drama o comèdia?
Professional o amateur?
Clàssic o innovador?
públic o privat?

Prosa o vers?

Parlat o cantat?
Emoció o reflexió?
Stanislavski o Brecht?
Cervell o vísceres?
Monòleg o diàleg?
Ficció o realitat?
Ritme o pausa?
Paraula o gest?
So o silenci?
El teatre planteja preguntes. Les respostes són de cadascú.
Molts dilemes poden no ser antitètics. Valen tots dos. D’altres no.
21% o 8%?
Cultura o ignorància?
Criteri o manipulació?
Veritat o postveritat?
Empresaris o polítics?
Trump o l’ésser humà?
Progrés o involució?

D’altres dilemes, ai d’altres…!

Vosaltres mateixos…
Públic o crítica?
Negoci o art?
Diners o vocació?
Feina o passió?
Après o innat?
Assajat o improvisat?
Actuar o contemplar?
A l’escenari o entre bastidors?
Escenari o plató?
Elit o participació?
Shakespeare … … o els altres?
Traduït o original?
Vedettes o companys?
Director o col·lega?
Dreta o esquerra ?……. de l’escenari…
Catre o sofà?
Pit o cuixa?
Pel davant o pel darrera?
Whatsapp o trucada?
Mirada o pantalla?
Digital o personal?
Premsa o xarxes?
Economia o humanitat?
Acollir o barrar?
Dependència o independència?
Associats o per lliure?
Feliç dia mundial del teatre!!

Per cert: un dia o tot l’any?
No ser o ser?
Gràcies.

more details
08
27 DE MARÇ DIA MUNDIAL DEL TEATRE
març 8, 2017  /  By xtac in Creative
image

La Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya celebreran un acte conjunt pel dia internacional del Teatre el proper dilluns 27 de Març, organitzat per la Federació d’Ateneus de Catalunya.

L’acte es durà a terme al Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei a les set de la tarda.

Les tres entitats convocants volen celebrar conjuntament el dia Internacional del Teatre amb un acte obert a tothom que hi vulgui assistir, per reivindicar el teatre i la cultura com a eines imprescindibles de cohesió  i enriquiment social, denunciant la precarietat en què es troben el teatre i la cultura en la nostre societat.

image

Podeu consultar tot el progrma aquí:

more details
03
PRESENTACIÓ DE L’AUCA DEL SENYOR ESTEVE
març 3, 2017  /  By xtac in Creative
image

Fotografia de Martí E. Berenguer


Aquest divendres, 3 de març, s’ha presentat a Barcelona la primera producció teatral de la Federació d’Ateneus de Catalunya, “L’auca del senyor Esteve”. Es tracta de la versió adaptada de Santi Sans, i dirigida per Frederic Roda, que el grup de teatre amateur Quatre per Quatre de Granollers, estrenarà el proper diumenge 5 de març als Lluïsos d’Horta.

Posteriorment es podrà veure a més de 20 Ateneus de tot Catalunya, coordinats dins la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya, la XTAC. De moment ja hi ha confirmades actuacions a la Germandat de Sant Isidre (Reus), al Cercle Bredenc (Breda), al Teatre Ponent de Granollers, a El Coro de Sentmenat o al Centre Moral d’Arenys de Munt entre molts d’altres. La presentació de la producció ha tingut lloc a La Puntual, el petit teatre de titelles, marionetes i ombres xineses, que té aquest nom precisament inspirant-se en la casa de betes-i- fils del mateix barri de la Ribera que Rusiñol va convertir en l’espai principal de L’auca del senyor Esteve.

La companyia Quatre per Quatre
L’inici del Quatre per Quatre es va fer humilment i de puntetes, representant els Pastorets per Nadal des de 1982. Amb els anys però, ha esdevingut una realitat, s’ha enfortit i consolidat. Avui té un llarg historial de muntatges teatrals i d’activitats relacionades amb l’art de talía. Ha escenificat obres de diferents autors com Segarra, Bumarchais, Labiche, Green, Brecht, Filippo, Coward, Dürrenmatt, Dunn, Boytchev, Sakespeare, Giradoux o Uhde: L’hostal de la Glòria, Les noces de Fígaro, La meva Ismènia, La sala d’estar, El casament dels petits burgesos, Nàpols milionària, La febre del fenc, Procés per l’ombra d’un ase, La bona persona del Sezuan, Vapors, El Coronel ocell, La Tempesta, La boja de Chaillot, Miracle a la casa negra, El cafè de la Marina, La visita de la bella dama, Granollers crònica d’una ciutat i L’estrany cas de la desaparició al tren de la Dra. Ludmila Kievancova entre d’altres.
Actualment ha actuat en més de cinquanta cinc poblacions de Catalunya des de la Cerdanya fins el Montsià i des de l’Urgell fins el Maresme, ha fet més de tres centes setanta representacions, els seus muntatges han estat vistos per mes divuit mil espectadors i ha estat guardonat tant a nivell col·lectiu com individualment.
La Federació d’Ateneus de Catalunya i la Companyia Quatre per Quatre han posat tots els esforços per trobar solucions i fer realitat el desig d’uns i la il·lusió dels altres. Estan segurs que la tasca que s’ha fet tindrà el reconeixement unànime d’aquells pels quals hi han posat totes les nostres esperances; els Ateneus i el seu públic.

Informació pràctica

Estrena de “L’auca del senyor Esteve”
Diumenge, 5 de març a les 18h
Lluïsos d’Horta

image
more details
21
L’AUCA DEL SENYOR ESTEVE, DE GIRA PER TEATRES DE LA XTAC
febrer 21, 2017  /  By xtac in Creative

El diumenge 17 de setembre el Teatre del Coro de la Societat Coral Obrera La Glòria Sentmenatenca  acollirà el clàssic de Santiago Rusiñol. Adaptada per Santiago Sans i sota la direcció de Frederic Roda, la companyia Quatre per Quatre portarà a Horta la peça teatralitzada de l’obra clàssica de Santiago Rusiñol, que encetarà una gira amb casi 20 representacions programades per equipaments de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC) aquest 2017.

Aquesta és una producció de la Federació d’Ateneus de Catalunya, la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC) i Quatre per Quatre.

L’obra, escrita el 1907, retrata les escenes costumistes del barri barceloní de La Ribera a finals del segle XIX i se centra en l’enfrontament entre l’artista modernista i la societat burgesa.

 

següents representacions:

 • Societat Coral Obrera La Glòria Sentmenatenca Sentmenat 17/9/2017
 • Foment Cultural I Artístic Molins de Rei 24/9/2017
 • Fundació Privada De La Passió D’Esparreguera Esparraguera 1/10/2017
 • Associació Cultural I Recreativa Unió Calafina Calaf 8/10/2017
 • Societat Cultural i Recreativa La Unió De Mas Rampinyo Montcada i Reixac 22/10/2017
 • Associació Centrecultural Santvicenç De Sarrià Barcelona 5 /11/ 2017
 • Ateneu Torrellenc Torrelles de Llobregat 12/11/2017 P
 • atronat De La Catequística Figueres 19/11/2017
 • Associació Centre Cultural L’Avenç Esplugues de LLobregat 26/11/2017
 • Centre Moral D’Arenys De Munt Arenys de Munt 21/01/2018
 • Societat La Lliga Capellades 18/2/2018
 • Amics De Les Arts I Joventuts Musicals Terrassa 18 /3/2018 (a la Sala Crespi)
 • Associació Cultural Recreativa Fals (municipi de Fonollosa) 13/5/2018
 • Centre Moral I Instructiu De Gràcia Barcelona ESPERANT DATA
 • Centre Catòlic de Sants Barcelona ESPERANT DATA
 • Associació Cultura I Esplai Casino De Caldes Caldes de Montbui ESPERANT DATA
 • Associació Cultural Esplai L’Ametlla De Merola L’Ametlla de Merola ESPERANT DATA
 • Societat El Casino St. Andreu de la Barca ESPERANT DATA
image

image

image

image

Forgrafia de Martí E. Berenguer

more details
26
“El Centre” de Gràcia nou espai XTAC
gener 26, 2017  /  By xtac in Creative

La XTAC dóna la benvinguda al teatre del Centre Moral i Instructiu de Gràcia que s’ha incorporat com a nou membre de la Xarxa de teatres d’Ateneus de Catalunya!

Aquesta entitat amb 148 anys d’història va ser fundada el 1869 i disposa d’un teatre amb un aforament de gairebé 200 places.

Es pot consultar els espectacles que s’hi fan a l’apartat de programació o a la pàgina web de l’entitat

IMG_5419-.

IMG_5428-.

more details
04
BARNASANTS 2017 concert inaugural als teatres XTAC
desembre 4, 2016  /  By xtac in Creative

Aquest cap de setmana, fruit de l’aliança entre BARNASANTS i els teatres XTAC, dos d’ateneus que formaran part de la xarxa, programen l’espectacle inagural del BARNASANTS 2017, LES KOL.LONTAI:  un projecte produït especialment pel festival on Montse Castellà, Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal canten cançons que parlen d’igualtat, de dones que lluiten i dones que estimen. Homenatjant a la revolucionària russa Alexandra Kol·lontai, les quatre cantautores presenten quatre estils diferents de cançó d’autor i cantaran cançons feministes per la llibertat i la igualtat, tan pròpies com d’altres artistes, especialment escollides per la inauguració.

SOCIETAT CULTURAL SANT JAUME Premià de Dalt – dissabte 11 de març a les 21.30h

(10€ socis i 15€ no socis)
Vegeu més informació 

ATENEU TORRELLENC  Torrelles de Llobregat – diumenge 12 de març a les 18h
Vegeu més informació
 Més informació a la web de BARNASANTS 2017
Llegiu la Notícia: La Vanguardia i Vilaweb
more details
blog-img-01
09
Presentació de la XTAC
novembre 9, 2016  /  By xtac in Creative

Dimecres 9 de novembre, presentem a la premsa la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC) al Centre Sant Pere Apòstol, un dels Ateneus XTAC de Barcelona. Som la xarxa de teatres privats més gran de Catalunya. Ens unim 27 entitats, amb 30 sales i 10.015 butaques amb tres grans eixos: generar una producció conjunta anualment que es podrà veure a tots els teatres, dur a terme cicles de programació coordinada i servir de plataforma d’aliances amb grans esdeveniments musicals i escènics que vulguin aribar al territori.
Ens hem reunit al Centre Sant Pere Apòstol,  ateneu  recentment remodelat,  representants dels Ateneus XTAC (Sarrià, Horta, Gràcia, Terrassa, Sentmenat, Premià de Dalt, Caldes, Molins, Reus, Calaf …)  , hem comptat amb la presència i les paraules de Carles Sala (ICUB) Juanjo Puigcorbé (Diputació de Barcelona) i Lluís Puig (Generalitat de Catalunya) , l’acte l’ha inciat Salvador Casals  President de la FAC, que ha explicat què és, com funciona i què programarà la XTAC.
Ens han acompanyat la Mònica Lucchetti i el Carles Beltran que passejaran ROIG pels Ateneus dela XTAC, així com el Frederic Roda que dirigeix L’AUCA DEL SENYOR ESTEVE amb els amics de Quatre per Quatre que com a Producció de la FAC  2017 es podrà veuure a més de 20 ateneus XTAC, i el Pere Camps , director del Barnasants, Festival amb qui la XTAC presenta la seva primera aliança.

Disposats a treballar per la cultura! Som-hi!! (foto Martí E. Berenguer)

Recull de premsa clipping-xtac

Estrenem la temporada 2016-2017 amb la presentació de l’espectacle “Roig”, de Mònica Lucchetti, un homenatge a l’escriptora Montserrat Roig coincidint amb els 70 anys del seu naixement i els 25 de la seva mort.

more details
02
ROIG , recital homenatge a Montserrat Roig
novembre 2, 2016  /  By xtac in Creative
roig-reduit

Amb aquest preciós i apassionat espectacle hem començat a treballar en Xarxa.Després del Centre Sant Pere, els Lluïsos d’Horta, el Teatre de Sarrià, i els Lluïsos de Gràcia,  seguim:

22 de Gener al Coro de Sentmenat
4 de Febrer Centre Cultural Sant Jaume PREMIÀ DE DALT
8 de Febrer  La Cate de Figueres
11 de Febrer reserva  Amics deles Arts  TERRASSA
10 de Març Casal de VILAFRANCA
24 de Març LLEIDA Orfeó Lleidatà
21 d’Abril 2017  a les 22h CASINO DE CALAF
14 de Maig  Ateneu Torrellenc TORRELLES DE LLOBREGAT
29 d’Abril Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia REUS

 

ROIG  és un Recital i concert creat en commemoració del 25è aniversari de la mort de l’escriptora i periodista Montserrat Roig,  a més de fer divulgació de la seva obra, també hi ha records, olors, colors i emocions de la vida de l’insigne escriptora. Un passeig emocionant i intens que no us deixarà indiferent i que us farà venir ganes de llegir més la Montserrat Roig. Amb Mònica Lucchetti narració, Tànit Navarro cantCarles Beltran música

Als Ateneus s’hi fan moltes més coses, consulta tot el que s’hi fa a Programació

more details
24
Companyies d’Artistes
octubre 24, 2016  /  By xtac in Creative

Benvolguts artistes (Companyies d’artistes amateurs i professionals) que visiteu aquesta web: la nostra Xarxa de Teatres va creixent i posant a punt el treball en xarxa. Podeu enviar en qualsevol moment informació dels vostres espectacles al mail xtac@ateneus.cat. Potser no us podem contestar un per un immediatament, però podeu estar segurs que  ens els mirem tots,  i que us agraïm les vostres aportacions. Tota la informació que ens feu arribar responent les nostres preguntes, anirà fluint caps als Teatres.

Per poder valorar els vostres espectacles a més de dossier i fotos, ens és de gran ajuda que hi afegiu vídeo si en teniu, i les condicions tècniques necessàries.

En cas de fer convocatòries puntuals, n’ informarem aquí en aquesta web.

more details
Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook